Találd meg a MIÉRT-edet!

2016.
Május
23.
Vissza a bejegyzésekhez

Biztosan hallottál már arról a mondásról, hogy „Az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel keződik.” 

Konfuciusztól származik ez a bölcs gondolat, ami számomra a kitartás szimbóluma. Hiszen bármilyen messzire akarsz is eljutni, mindig csak a következő lépést kell megtenned.

DE!

Mielőtt elindulsz, érdemes megnézni, hogy merre...

Éppen ezért mielőtt elkezdesz a kitartással foglalkozni, nézd meg azt, hogy jó-e az irány egyáltalán. Ha nekikezdesz az ezer mérföldes utazásnak egy bizonyos irányba, és nap-nap után teszel érte kitartóan, haladsz előre lépésről lépésre, de közben azt érzed, hogy közben a szíved más irányba vágyik, akkor garantáltan rettenetes életed lesz.

Lehetsz te bármilyen kitartó, ha nem a szíved vágyának megfelelő irányba mész.

Szinte nincs olyan előadásom, amiből kimaradna, hogy mennyire mélyen hiszek abban, hogy minden embernek van választása. Ez  az előbb említett irány kijelölésekor sincs másként. Bármely pillanatban, élethelyzetben dönthetsz úgy, hogy irányt váltasz. Természetesen számíthatsz rengeteg kihívásra, ellenszél mindig lesz. Így tehát a valódi kérdés az, hogy mindezek ellenére mersz-e hallgatni a szívedre, és azt választani, amire igazán vágysz.

A számodra legmegfelelőbb irány megtalálásában (ami valóban a szívedből jön) a legnagyobb segítségedre az lehet, ha megtalálod a MIÉRT-edet, hogy miért születtél erre a világra. Fontos, hogy tudd, nincs olyan, hogy valakinek van miértje, másnak meg nincsen. Mindenkinek van. Igen, neked is! Csak meg kell találnod. (Ha az önbecsülésed rendben van, és érzed, hogy te egy értékes és érdemes ember vagy, egyre jobban hiszel is abban, hogy van miérted, és meg is fogod találni azt. Ezért lényeges, hogy az önbecsülésünk rendbetételével kezdjük a folyamatot. Ezt a témát szinte minden ingyenesen elérhető előadásomban is fejtegetem, ezért most ebben az írásban nem részletezem bővebben.)

A kérdés tehát az, hogy hogyan találd meg a a saját MIÉRT-edet?

Íme a tanácsom.

1. Találd meg az erősségeidet!

Minden embernek vannak erősségei. Ezek különböznek egymástól, és éppen ettől szép az egész! Ahogyan Albert Einstein mondta: "Ha egy halat az alapján ítélnek meg, milyen jól tud fára mászni, akkor egész életében hülyének fogja érezni magát." Hiszen egy halnak nem az a dolga. Lehet, hogy te jelenleg olyan erősségekkel rendelkezel, melyek még nem találtak elismerésre. Pedig azért kaptad az erősségeidet, hogy azok köré építsd az életedet. A Van élet a halál előtt c. könyvemben részletesen írok arról, hogyan találhatod meg az erősségeidet, tálentumodat.

2. Találd meg a szenvedélyed!

Az erősség egy adottság, a szenvedély pedig az, amiben ezt meg tudod élni. Egy tevékenység, egy cselekedet. Honnan tudod, hogy mi lehet a te szenvedélyed? Onnan, hogy felteszed magadnak azt a kérdést, hogy mi az, amit akkor is csinálnál, ha nem kapnál érte pénzt. Amikor megszűnik az idő, miközben az adott dologgal foglalkozol, és egyfajta flow élményben van részed.

Képzeld csak el, milyen lenne, ha minden nap mosolyogva mennél a munkahelyedre? Vagy a magad uraként azzal foglalkoznál, amit igazán szeretsz?

Erre persze azt szokták mondani, hogy "az élet nem kívánságműsor". Mi lenne, ha az lenne? Mert szerintem igenis az! Ha így döntesz. Ha ezt választod.

Ehhez azonban fel kell oldanod az alábbi egyenletet magadban:

Munka = Szükséges rossz

Mégpedig erre:

Hivatás = Határtalan boldogság forrása

Mi az, amivel akkor is foglalkoznál, ha nem fizetnének érte? Sőt! Amiért még akár te fizetnél csak, hogy csinálhasd?

Számomra természetesen az, hogy előadásokat tarthatok. Szerencsére az élet úgy van kitalálva, hogy ha igazán szereted, amit csinálsz, és értéket teremtesz vele a világban, akkor bőségesen jutalmazni is fog téged. Hidd el, hogy tudom, miről beszélek. Én magam is voltam abban a helyzetben, hogy azt gondoltam, nincs választásom. Utáltam, amit csináltam, és időnként reggelente zokogva indultam el az autóval. Ma viszont, mivel megtaláltam azt a tevékenységet, amit imádok, minden nap mosolygva ébredek, és alig várom, hogy elkezdődjön egy újabb nap.

Rád is ez vár, ha megtalálod a hivatásod, vagyis az igazi MIÉRT-edet! Ráadásul, ha a hivatásodnak kezdesz élni, akkor egy nemes ügyet szolgálsz, és ezáltal jobbá teszed az emberek életét! Ez ám a nyer-nyer szituáció! :-)

Ebben az előadásomban bővebben beszélek erről a témáról. Szeretettel ajánlom figyelmedbe!

Barátsággal,
Péter