Mihez kezdj a negatív kritikával?

2016.
Június
23.
Vissza a bejegyzésekhez

Nagyon sokan azzal jönnek oda hozzám az előadásaim végén, hogy ők ugyan szívesen változtatnának az életükön, de a környezetükből jövő vélemények, kritikák ezt nem engedik. Arról panaszkodnak a legtöbben, hogy a környezetük véleménye miatt nem tudnak fejlődni, és megmaradnak továbbra is a langyos vízben.

Mint mindig, most is csak ezt tudom mondani erre: A választás a tiéd!

Dönthetsz úgy, hogy hallgatsz a lehúzó véleményekre, és belátod, hogy igazuk van, és nem teszel tovább azért, hogy jobb legyen az életed. Ugyanakkor úgy is dönthetsz, hogy nem hallgatsz ezekre a negatív véleményekre, és mered a saját életedet élni.

Lehet, hogy most azt gondolod: Ha ismerné az én helyzetemet, nem mondana ilyet.

De igen. Mert ez így van. Mindig.

Csak sokszor roppnat nehéz, ez tény...

Még valami. Egy fontos pont, ami a vélemények elfogadásában segítségedre lehet.

Mielőtt arra figyelnél, hogy mit mond, nézd meg azt, hogy ki mondja.

Ha egy olyan ember ad véleményt vagy tanácsot, akinek az életének azon területe, amiben a következő szintre szeretnél jutni, ott tart, ahova te el akarsz jutni (de legalábbis előrébb van, mint a te jelenlegi állapotod), akkor talán érdemes figyelned és hallgatnod rá. Ha olyan ember formál véleményt rólad, és próbálja megmondani a "tutit", akinek élete minősége (az adott területen) alacsonyabb, mint a tiéd, nem biztos, hogy ő lesz a megfelelő, akire hallgatnod érdemes.

Ne feledd, a világon a legolcsóbb dolog a vélemény. Mindenki ingyen osztogatja...

Légy hát óvatos, hogy kire hallgatsz, kitől fogadsz el tanácsot!
Nézd meg, hogy az illető élete hogyan néz ki azon a területen, amivel kapcsolatban tanácsot ad és véleményt formál a te életedben!

Tehát az egyik oldal ez, hogy ne hallgass azoknak a véleményére, akik nem járnak annak közelében, ahova te szeretnél menni.

A másik oldala pedig az, hogy vedd magad körül olyan emberekkel, akiknek érdemes adnod a véleményére!

Ahogy mesterem, Brian Tracy mondja, "A hozzád legközelebb álló öt ember átlaga vagy.".

Ha jelenleg nincs öt olyan ember a közvetlen környezetedben, akik felfele húznának, bevonhatod hanganyagokon, könyveken keresztül is a legnagyobb mestereket. Nekem már akkor is benne volt Brian Tracy ebben az öt emberben, az úgynevezett referenciacsoportomban, amikor még azt sem tudta, hogy ki vagyok, mivel állandóan őt hallgattam az autóban, otthon, mindenhol.

Ma már lehetőségem van személyesen is találkozni és beszélgetni vele, amiért nagyon hálás vagyok, de ez nem volt mindig így.

Szóval, hajrá, merd a saját életedet élni, és vigyázz, hogy csak pozitív emberekkel, gondolatokkal vedd magad körbe!

Barátsággal,
Péter