Ismerj meg közelebbről

2016.
November
25.
Vissza a bejegyzésekhez

Egy tévéműsorban való szereplés kapcsán kaptam néhány kérdést. Íme a válaszaim. Fogadd sok szeretettel!

1. Egész életedben kerested a kihívásokat?

Nem, egyáltalán nem. Addig, amíg nem hittem magamban, sokkal inkább csak meg akartam úszni az életet kihívások nélkül. Az ember akkor kezdi el tudatosan keresni a kihívásokat, ha érez magában annyi erőt, hogy képes legyen elérni, vagy legyőzni azokat.

2. Mikor fogalmazódott meg először benned az irány, amit azóta is követsz?

Ennek volt néhány sarokköve. Az első, amikor a tetőn álltam, és el akartam dobni az életemet. Akkor azt döntöttem el, hogy a saját életemmel fogom bebizonyítani, hogy bárhonnan bárhová el lehet jutni. Aztán amikor a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy amit mesterem, Brian Tracy tanít, az mennyire meg tudja változtatni az életünket, akkor a fejembe vettem, hogy ez az, amit én is akarok egész életemben: olyan egyszerű gondolatokat, eszközöket, módszereket megosztani az emberekkel, amik segítségével teljesebb életet élhetnek. Ennek 5 éve, hogy elkezdtem formálisan is megtenni, tréningek, előadások keretein belül.

3. Mi volt életed legnagyobb álma?

Egy boldog, harmonikus család. Mivel nem ezt láttam, mindig erről álmodoztam, és ez mára már valóság és erre végtelenül büszke vagyok!

4. Milyen álmaid vannak még?

Egy olyan oktatási rendszer megalkotása, amely életre neveli a következő generációkat. Hiszen a világ folyamatosan változik és a mostani oktatás alkalmatlan erre. Olyan tantárgyak lesznek, mint önbecsülés, önbizalom, boldogság, emberi kapcsolatok, felelősségvállalás, értékteremtés, pénzügyek, vállalkozásfejlesztés.

5. Hogyan kezeled a kudarcot, illetve a sikert?

A kudarcokra ma már áldásként tekintek, hiszen többé válok általuk. A sikertől régebben elszállt az agyam, de ma már nagyon jól tudom kezelni, hiszen ez mind csak egy eszköz, egy lépés az életem küldetésének beteljesítése felé.

6. Melyik tulajdonságaidra vagy a legbüszkébb?

Optimizmus, ami nem igazán volt jellemző rám annak idején, de ma ez az egyik legfőbb erősségem. Ezért is vagyok annyira büszke rá.
Aztán arra is büszke vagyok, hogy tudok sírni. A kisfiúkba gyermekkorban belenevelik, hogy az igazi féfriak nem sírnak, és ez azért nagyon káros, mert ennek elfolytása miatt más érzelmeket sem tudnak megélni, kimutatni igazán, amiért nagyon nagy kár.

7. Melyik teljesítményedre vagy a legbüszkébb?

Egy agresszív, megbízhatatlan, hazudozó alkoholistából példás családapa és férj lettem.

8. Milyen nehézségekkel kellett megküzdened, mire elérted a célod?

A legnagyobb nehézség az önszeretet, önelfogadás, önbecsülés kialakítása volt. Ezért lett ez a legkedvesebb témám.

9. Miből merítesz erőt?

A mulandóságból.

1o. A családi támogatás mennyire (volt) fontos?

Csodálatos feleségem van, aki a legjobb barátom is, ami nagyon sokat jelent nekem és végtelenül hálás vagyok érte. Azt gondolom a hátország nagyon fontos minden ember életében. DE! És ez azoknak szól, akik még nem rendelkeznek ezzel, egyelőre keresik a párjukat, és úgy érzik, hogy könnyű annak, aki már boldog kapcsolatban él, de neki…? A legfontosabb az, hogy ha valaki nagyszerű kapcsolatra vágyik, ahhoz először váljon nagyszerű emberré. Hiszen ha egyedül nem tud felszabadult, boldog lenni, akkor bizony a kapcsolatban sem lesz az. Ezt nagyon nehéz elfogadni, pedig így van.

11. Volt/van példaképed?

Egyértelműen Brian Tracy. Felbecsülhetetlen, hogy milyen sokat köszöhetek neki.

12. Mik voltak az első lépések a célod megtétele felé?

A folyamatos önfejlesztés, ami mindmáig is tart. Ma már éves szinten nagyságrendileg 10 millió forintot költök erre.

13. Mi volt a legelérhetetlenebbnek tűnő célod?

Volt jó pár ilyen. Az egyik az angol nyelv megtanulása, mert volt egy olyan program bennem, hogy nincs nyelvérzékem.

14. Hogyan fogtál neki a legelérhetetlenebbnek tűnő célodnak?

Apró lépésekkel. Ezek azok, amik ha összeadódnak, sikerként élhetjük meg, csak sokszor türelmetlenek vagyunk, és azonnali eredményeket akarunk, pedig a dolog nagyon nem így működik. A siker titka a késleltett jutalmazás, vagyis ha kellően kitartóak vagyunk, és el tudjuk fogadni, hogy sokáig semmi sem látszik az erőfeszítéseinkből, sőt, néha úgy tűnik, mintha csak egyre rosszabb lenne, akkor idővel bekövetkezik az áttörés.

15. Mi van akkor, amikor eléred a célod?

Amikor az ember eléri a célját, két dolog nagyon fontos. Az első, hogy álljon meg, és ünnepelje meg magát! Azt látom, hogy ez sokaknál sajnos elmarad. Aztán tűzzön ki újabb célokat. Ha ezt nem teszi meg valaki, azt fogja észrevenni, hogy a motivációja napról napra csökken, és ez is nagyon gyakori. Szóval ez a két lépés nagyon fontos, én magam is ezt teszem.

16. Mi motivál legjobban?

Mások sikerei. Azok a visszajelzések, történetek, amikben leírják, és elküldik nekem, hogy miután elkezdték alkalmazni azokat az eszközöket, módszereket, amikről beszélek, milyen sokat segítettek számukra és mennyivel teljesebb, boldogabb életet élnek.

17. Mi gátolja leginkább az embereket a céljaik elérésében?

A legtöbben nem tartják magukat érdemesnek a jóra, aminek köszöhetően nem is tűznek ki célokat, vagy ha kitűznek, mélyen legbelül nem hiszik el magukról, hogy azt tényleg megérdemlik.

18. A kitartás fejleszthető?

Természetesen, ugyanúgy, mint egy izom.

19. Milyen áldozatokkal járt, hogy az álmodat megvalósítsd?

Amit a legtöbben áldozatként látnak, én nem így élem meg. Több mint tíz éve egyfolytában korán kelek és képezem, fejlesztem magam, de mára el sem tudom képzelni az életemet enélkül.

2o. Miben győzted le önmagad?

Nagyon jó a kérdés, hiszen a mindennapokban nem másokat kell legyőznünk, hanem saját magunkat. Például néhány évvel ezelőtt még egyetlen fekvőtámaszt sem tudtam megcsinálni, ami belül elég nyomasztó volt felnőtt férfiként. Az első célom az egy fekvőtámasz volt, aztán kettő. Ma már van, hogy napi száz fekvőtámaszt is csinálok. Igaz, nem egyszerre. :-) Ezzel biztosan nem leszek világbajnok, de nem is ez a célom, hanem a saját sekélyes énem legyőzése.