A hatékonyság önmagában nem ér semmit!

2017.
Április
14.
Vissza a bejegyzésekhez

Azt vallom, hogy mindennek az alapja az önbecsülés. Az önmagaddal való jó viszony. Ezt nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hiszen innen indul minden. Sok kérdést kapok azzal kapcsolatban, hogyan lehetnétek hatékonyabbak, eredményesebbek, hogyan használhatnátok ki jobban az időtöket.

Szeretnék néhány hasznos gondolatot megosztani veled ezzel kapcsolatban, de fontos, hogy tudd, ha önmagaddal nem vagy jóban, hosszú távon ezek a technikák, praktikumok sem tudnak igazán jól működni.

Nagyon sokan nem azzal foglalkoznak a mindennapjaikban, amivel a legtöbb eredményt tudnák elérni. Egész nap hajtanak a munkában, hogy aztán úgy érezzék a nap végére, hogy még több teendőjük van, mint előtte. Dolgoznak, dolgoznak, látszólag hatékonyak, mert rengeteg feladatot elvégeznek, de úgy érzik, hogy semmit nem haladnak előre. Egy mókuskerék az életük.

Az időd legrosszabb kihasználása, ha profi módon csinálsz valamit, amit egyáltalán nem is kellene!

Hatékonynak akarjuk érezni magunkat, ezért rengeteg feladattal töltjük fel a napunkat, de valójában a hatékonyság önmagában nem ér semmit. Ha olyan feladatokat végzel el, amire valójában nincs is szükség (vagy nagyon alacsony prioritással rendelkezik), érezheted hatékonynak magad, viszont valójában nem haladsz előre az igazán lényeges feladatokkal.

Eredményesnek lenni sokkal fontosabb, mint hatékonynak. Eredményesnek lenni annyit jelent, hogy a megfelelő feladatokat végzed el a megfelelő hatékonysággal. Ne azzal mérd a hatékonyságodat, hogy mennyi feladatot végeztél el és mennyit tudsz kihúzni a listádról, hanem a megfelelő feladatok elvégzésében legyél hatékony, ezáltal tudsz eredményes lenni. A megfelelő prioritású feladatokat végezd el elsőként.

Mindenkinek tele van a naptára, csak az nem mindegy, hogy mivel.

Hadd adjak számodra két nagyon egyszerű és gyakorlatias elvet, melyek már a mai naptól kezdve sokkal eredményesebbé tehetnek:

Pareto-elv

Másik nevén 80/20-as szabály. Ez az elv azt mondja ki, hogy az eredményeid 80 százaléka a tevékenységeid 20 százalékából származik. Ez az előbb említett prioritások megtalálásáról és felállításáról, és azok betartásáról szól.

Ha megtalálod a tevékenységeid legfontosabb húsz százalékát, rengeteg időt megspórolhatsz magadnak. Ezáltal tudsz igazán eredményes lenni. Hiszen valóban a legfontosabb feladatokkal foglalkozol, így sokkal kevesebb időráfordítással nagyságrendileg több eredményt tudsz létrehozni.

Parkinson törvénye

Parkinson törvénye azt mondja ki, hogy minden tevékenység kitölti a rendelkezésre álló időt. Talán veled is volt már olyan, hogy egy néhány percet igénylő feladatot két héttel későbbre kellett elkészítened, és pontosan a határidő előtt készültél el vele. Ha ugyanezt a feladatot másnapra kellett volna elkészítened, ugyanúgy sikerült volna, mégis elhalasztottad a határidő végéig.

Ezt úgy tudod a magad javára és a nagyobb eredményességed céljára fordítani, hogy tisztában vagy ennek az elvnek a működésével, és ennek megfelelően tűzöl ki határidőket az egyes feladataidhoz.

A te felelősséged, hogy a legjobban használd ki az idődet, hiszen ez egy olyan erőforrásod, amit nem kapsz vissza. Találd meg, hogy mivel kell foglalkoznod ahhoz, hogy a legrövidebb idő alatt a legnagyobb eredményt érd el!